Skip to content

Maveproblemer og forstoppelse

Zoneterapi er den naturlige vej til et sundere tarmsystem

Zoneterapi afhjælper maveproblemer og forstoppelse hos babyer og små børn

I mit daglige arbejde som babyzoneterapeut er der især én ting forældre ofte ringer til mig for at få hjælp til, og det er når deres baby har mange og generende mavekneb.

Det er jo svært at vide, når man står der med en grædende baby på armen, hvad der præcis er galt, med ved mavekneb viser det sig oftest ved at din baby græder meget, vrider sig, spænder og laver flitsbue, ikke kan koncentrere sig om at spise, maven er helt hård når man trykker let på den, skrig der kommer ud af det blå osv.

Forstoppelse forekommer ofte hos babyer

Det er selvfølgelig helt normalt at en baby har mavekneb i løbet af de første par levemåneder, deres tarmsystem er helt nyt og ’rent’ dvs. at det ikke er blevet udsat for særlig mange af de gode bakterier der skal til for at danne en sund og stærk tarmflora, og derfor reagerer systemet selvfølgelig på når det pludselig skal til at fordøje modermælk eller modermælkserstatning. Og heldigvis er det alleroftest ’bare’ det der giver jeres baby mavekneb – der er meget sjældent noget galt med babyens fordøjelses system. Men tag endelig forbi din læge hvis du er bekymret.

Hvorfor får babyer mavekneb?

Mavekneb kan komme af forskellige årsager. Det kan selvfølgelig være decideret luft i det lille tarmsystem, der gør ondt når det skal passere, men selve fordøjelsesprocessen kan også give mavekneb, forstoppelse er selvfølgelig også en hyppig årsag til mavekneb og så kan der også være forskellige andre mere udefra kommende årsager, som fx et bestemt mærke af modermælkserstatning din babys mave reagerer meget på, d-dråber, mælkesyrebakterier osv.

Hvordan kan man undgå forstoppelse og mavekneb?

Heldigvis kan man med babyzoneterapi gøre rigtig meget og med god effekt afhjælpe mavekneb, så jeres baby kan blive glad og rolig igen.

Det er sådan med babyzoneterapi at fødderne er som et helt skattekort over kroppen. Sådan er det også med voksne, i fødderne har vi zoner for hele vores krop, både vores organer og muskelgrupper og hormon- og nervesystemet. På den måde kan jeg som babyzoneterapeut massere de zoner der er for fx tarmsystemet og trykke på de forskellige punkter for organerne som leveren og milten og på den måde arbejde hele fordøjelsessystemet igennem så din babys fordøjelsessystem bliver styrket og modnet og maveknebene mindskes.

Hvordan foregår behandlingen?

En typisk måde at behandle en baby der lider af mange mavekneb er, at starte med bliv massage og blide tryk på zonen for spiserøret, derefter at arbejde sig videre til zonerne for mavemunden og mavesækken og derfra videre til zonen for selv tarmsystemet, for til sidst at ende ved zonerne for endetarmen. 

Hvis der er tale om decideret forstoppelse er det rigtig godt at arbejde lidt ekstra omkring zonerne for tarmsystemet og især nede ved hælen sidder der flere punkter der er ekstra gode ved forstoppelse, hvis det er luft i maven der drille, kan det være en god idé at stadig arbejde zonerne for tarmsystemet godt igennem og derefter også koncentrere sig lidt ekstra om zonerne for lænd og nervesystem, da det kan hjælpe til at afstresse hele systemet og baby derved nemmere kan komme af med luften.

Det er selvfølgelig også en rigtig god idé at lave forskellige øvelser med benene mens din baby ligger på ryggen, fx på puslebordet eller på dine ben. Cykelbevægelser eller cirkler med benene – det vigtigste er at huske at numsen skal være løftet godt op fra underlaget når man laver dem, ellers får man ikke arbejdet med tarmene og så er det bare ben gymnastisk.

Læs også om zoneterapi og søvnproblemer her.

Der er dog også nogle babyer der i virkeligheden lider mere af refluks end egentlige mavekneb, det kan være svært at se forskel fordi refluks også giver smerter og din baby derved oftest vil græde og vride sig på samme måde som ved fx mavekneb. 

Handler det mere om fx refluks og sure opstød, der kommer af tilbageløb af mavesyre lidt til spiserøret og derved giver store smerter og halsbrand, er det en god idé at koncentrere sig om at arbejde igennem zonerne for netop spiserøret, mavemunden og mavesækken. 

 

Derudover er det et vigtigt redskab i forhold til at lindre smerterne ved refluks, lejring, dvs. at sørge for at din baby ikke ligger helt fladt på ryggen, men er hævet fra lænden og op. Fx ved hjælp at puder, en sammenfoldet dyne, eller selvfølgelig slyngevugge eller at ligge på armen.

Som forældre kan det som sagt være svært at vide præcis hvad det er der driller din baby når der er meget gråd og uro og vågne timer, men som babyzoneterapeut kan jeg hjælpe jeg med at afdække det, det er

Mere om mig

Hjælp til familier, børn og Babyer

Vil du vide mere om familierådgivning?

Er du i tvivl om zoneterapi og behandling af maveproblemer, mavekneb og forstoppelse? Så kontakt mig og lad os få en snak.

Hvis du udfylder kontaktformularen, så ringer jeg dig op til en uforpligtende snak om familierådgivning og hvordan jeg kan hjælpe dig og din famile.

Du kan selvfølgelig også ringe eller sende en SMS på tlf:

25 15 85 75

Det siger andre om mig: