Næseskylning kan lindre luftvejsinfektioner og mindske risikoen for at udvikle mellemørebetændelse

Zoneterapi og næseskyldning

For nogle mennesker er næseskylning noget moderne pjat, men i virkeligheden er næseskylning en gammel metode der har været brugt siden tidernes morgen, som en måde at rense næsen og bihulerne – både hos børn, babyer og voksne.

Næseskylning kendes bl.a. fra yoga, hvor det kaldes neti, og bruges som én af metoderne til at forene og opnå harmoni mellem kroppen og sindet, men det er ikke kun i yogaens univers næseskylnings gode egenskaber er kendt, mange gamle fiskere fortæller også om hvordan de har undgået sygdom ved dagligt at snuse saltvand op gennem næsen og spytte det ud gennem munden.

Uanset hvor det stammer fra, har næseskylning især en positiv effekt og kan afhjælpe fx forkølelser og andre sygdomme og hjælpe mod tørre slimhinder, astma og allergi.

Læs også: Åh livet, ja livet man’, jeg er kæmpe fan…

I løbet af en helt almindelig dag kommer vores næse og slimhinder nemlig ofte på overarbejde, vi indånder nemlig hver eneste dag rigtig mange liter luft gennem næsen, slimhinderne i næsen virker som et slags rensningsanlæg, der fanger alle de partikler, som fx pollen, bakterier, støv og andre urenheder, der flyver rundt i luften. Det vil altså sige at vores næse og slimhinder virker som et filter der filtrerer alt skidtet fra den luft vi indånder og hver dag gør et stort stykke arbejde for at holde os raske og sunde. Og ligesom vi renser filteret på vores husholdningsmaskiner, er næseskylning en måde at rense din krops naturlige filter, så du bliver ved med at have et godt helbred.

Hvorfor er det vigtigt at trække vejret gennem næsen?

Der er faktisk flere gode grunde til at det er vigtigt, at du mest trækker vejret gennem næsen, udover at den luft du indånder gennem næsen, er mere ren fordi den bliver renset af slimhinderne i næsen. Her er 3 gode grunde:

  • Luften opvarmes også bedre gennem næsen, så din krop ikke bliver nedkølet. Dine lunger har derfor meget bedre af den luft der kommer ned til dem gennem næsen.
  • Cellerne får mere ilt når du trækker vejret gennem næsen. Bihulerne producerer nemlig et molekyle, som fortsætter med ned i lungerne, og som hjælper til at udvide blodårerne, så en større mængde blod kan iltes, kroppen udnytter ilten bedre og det hjælper til en bedre blodgennemstrømning.
  • Vejrtrækning gennem næsen aktiverer det parasympatiske nervesystem, som er den del af vores nervesystem som er med til at sænke stresshormoner, som fx kortisol, i kroppen. Når vi trækker vejret gennem munden, aktiverer vi omvendt den anden del af vores nervesystem som sætter gang i ekstra produktion af stresshormoner.

Groft sagt, kan man sige du skal bruge næsen til at trække vejret og munden til at spise med.

Hvordan kommer du i gang? 

Det er supernemt at lave næseskylning derhjemme. Du kan købe en næseskyller her, som gør det nemt for dig at optimere dit helbred og rense din krops naturlige filter og du kan også sagtens købe færdigblandet saltvand. Du kan dog også lave dit eget saltvand ved at blande 1 tsk almindeligt køkkensalt i en halv liter let afkølet kogt vand. Rør godt, så saltet bliver helt opløst i vandet. Så hælder man vandet godt op i næsen gennem det ene næsebor og får det ud af det modsatte næsebor.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *